top of page
  • Forfatters billedeK9 Kriss

Lær at tale hundesprog

Opdateret: 1. sep. 2023

Sådan forstår du hvad din hund fortæller dig


Den største udfordring, vi mennesker har med vores hunde, er at forstå hvad de "siger". De mange misforståelser fører ofte til ulykkelige situationer, som kan undgås hvis vi blot er i stand til at kommunikere bedre med vores søde snudedyr. Jeg har en dyb passion for at forstå og kommunikere med hunde på deres helt eget fascinerende sprog, så i dag vil jeg fortælle dig, hvorfor det er så vigtigt at kunne aflæse vores hundes kropssignaler - og hvordan.


Hvorfor er det vigtigt at kunne læse sin hunds signaler?


Tænk på hundens kropssprog som deres måde at tale til os uden ord.


Selvom hunde ikke kan tale menneskesprog, kommunikerer de konstant med os og hinanden gennem deres bevægelser, ansigtsudtryk og holdning.


At forstå disse signaler er som at åbne en bog om vores hunds følelser, ønsker og behov.


Det giver os mulighed for at reagere på en måde, der skaber tillid og tryghed for vores hunde.


De åbenlyse signaler


Nogle kropssignaler er så klare som dagen. Tænk på den glade hund, der logrer med halen og har en totalt afslappet attitude. Det er en åbenlys indikation af glæde og velvære og de færreste af os er i tvivl om det.


Hund der er glad og afslappet
OBS: en "smilende" hund kan også være stresset.

De skjulte signaler


Ofte sender hunde mere subtile signaler, som vi måske går glip af, hvis vi ikke er opmærksomme. For eksempel kan en hund, der gaber eller slikker sig om munden være anspændt eller usikker på situationen. En hund der pludselig begynder at klø sig meget kan også signalere ubehag eller stress. Det fungerer ikke kun som kommunikation, men også som en måde hvorpå de kan berolige sig selv.


De forvirrende signaler


Nogle hunde kan give os lidt af en udfordring, når det kommer til at aflæse deres kropssprog, fordi de nogle gange kan føles selvmodsigende. En hund som logrer med halen kan faktisk signalere, at du ikke skal komme nærmere (med mindre du vil mærke dens tandsæt). En hund som lægger sig ned på ryggen beder ikke nødvendigvis om at blive kløet på maven, men derimod om at du lader den være i fred. En hund som slikker dig i ansigtet fortæller dig muligvis, at den ikke bryder sig om det du gør eller at den er glad for dig.

Forvirret? Det forstår jeg godt. Hundesprog er nuanceret og kompliceret, og selv vi professionelle kan komme i tvivl. Men øvelse gør mester - og herunder kan du i hvert fald blive en smule klogere på, hvad du skal kigge efter.


Halen har sit eget liv


Halen går ofte op, når hunden er ophidset (men ikke altid - husk, det handler om kontekst) - dette gælder både positive og negative følelser. Halen som logrer sidder ofte på en ophidset hund - hvad enten det skyldes positive eller negative følelser. En hale som holdes ind under maven kan være tegn på angst, stress - eller blot et fysisk ubehag som fx. kulde.


En stiv, højt løftet hale kan være en hund som er “på dupperne” og muligvis vil forsøge at hævde eller forsvare sig.


En “doven” logrende hale er ofte et positivt tegn på en glad og afslappet hund. Halen kan altså kommunikere alt lige fra leg, underkastelse, truende adfærd, forvirring, nervøsitet, ubehag, frygt m.m.


Hold øje med øjnene


Runde og “bløde” øjne er et godt tegn. Hvis du derimod kan se det hvide i øjnene nederst eller i siden er det ofte et tegn på, at hunden ikke er helt afslappet eller føler sig godt tilpas. Uden at stirre upassende på din hund, så prøv at se på dens pupiller. Er de unaturligt store eller små? De skal helst hverken være det ene eller det andet - men husk at pupiller naturligt trækker sig sammen i skarpt lys. Bevæger øjnene sig fra side til side? Så er hunden måske usikker og på udkig efter en flugtmulighed. Stirrer hunden intenst? At stirre er ofte et tegn på, at en hund er fokuseret på et mål - dvs. ikke afslappet. Nogle gange ser man, at øjnene næsten er lukket til en smal sprække. Det sker ofte, når hunde underkaster sig, og den underkastende hund formentlig er bekymret.


En hund med øjne der bevæger sig naturligt er en afslappet hund.

En hund der derimod fikserer på noget er formentlig klar til at springe frem, enten i leg eller angreb.

Hund med udvidede pupiller hos dyrlægen
Dyrlægebesøg er stressende for mange hunde - se blot hundens udvidede pupiller

Ører er ikke kun til at lytte med


Hundes ører er meget forskellige, men uanset hvilken slags ører en hund har, så tillader musklerne i hundens kranium hunden at rotere ørerne i forskellige positioner. Hvis det ene øre er oppe, og det andet er tilbage, lytter hunden til noget bagved eller forsøger at 'opfange' noget bagved. Hvis ørerne er højt rejst oppe på hovedet, er hunden selvsikker og/eller fokuseret på noget. Hvis ørerne er drejet til siden og drejet en smule indad, samtidig med at hunden viser små sprækker af øjnene, er det oftest en underkastende positur. Hvis hundens ører er flade og “klistret” til bagsiden af hovedet er hunden formentlig utilpas.


Hvad siger munden?


Munden udsender først og fremmest lyde, så start med at lægge mærke til hvordan de egentlig lyder. Er det gøen? Piven? Knurren? Er det en dyb gøen eller en mere højfrekvent gøen? Gøen betyder ikke nødvendigvis, at en hund er aggressiv; mange hunde vil gø under leg. Så vær ikke bekymret, hvis din hund begynder at gø, når I leger sammen.


Men gøen, sammen med andre tegn som at se det hvide i øjnene, stirren eller ørerne, der er klistret tilbage, er en kombination der viser, at hunden er tydeligt utilpas.


Det er VIGTIGT at bemærke, at hvis vi irettesætter vores hund for at gø, så fratager vi dem (og os!) et vigtigt kommunikationssignal.


Gøen er altså kommunikation til dig, så lyt til hvad din hund fortæller dig.


Mundens fysiske tegn er også god information. Viser hunden tænder? Så er det næppe et smil, men hunden der siger “gå væk” eller jeg bruger de her bisser.


Se på, hvad læberne gør. Er de afslappede og løse eller sammenpressede og stramme? En hund, der trækker sig tilbage og holder læberne stramme, viser tegn på ubehag.

Hunde der slikker sig om læberne er sjældent lækkersultne - men befinder sig oftest i en stresset tilstand. Læbeslik går som regel hurtigt, så kig godt efter.


Hvis en hund slikker sine læber, vender øjnene væk, holder ørerne nede og trækker halen ind, er den tydeligt nervøs - så giv hunden plads.

Hund der slikker sig om læberne
Læbeslik går ofte hurtigt, så hold godt øje

Kropsholdningen sladrer


Når en hund er afslappet, så er kroppen afslappet.

Så snart du fornemmer at din hund bliver stiv i kroppen, skal du være ekstra opmærksom. En stivnen kan indikere, at din hund befinder sig i det, vi kalder “flight or fight” tilstand, fordi den føler sig presset. Det næste trin kan således være, at hunden bider. Hunde som gør sig selv små ved at krybe sammen er ofte utilpasse ved situationen og vil helst kunne flygte. Hunde som gør sig selv større ved at "puste sig op", vil oftest aktivt forsøge at kontrollere situationen.


Taler du hundesprog?


At lære at læse vores hundes kropssprog er som at få en nøgle til at forstå deres indre verden. Det hjælper os med at skabe en dybere forbindelse og bygge tillid. Mens nogle signaler er åbenlyse, kræver mange af dem øvelse og opmærksomhed. Jeg kan varmt anbefale at filme din hund i mange forskellige situationer og bagefter se det igennem stille og roligt.

Hver gang ser du formentlig noget nyt, der gør dig klogere på, hvad din hund fortæller dig. Jeg lover dig, at det er det hele værd at blive flydende i hundesprog. Er du i tvivl om hvad din hund siger, så er du altid velkommen til at kontakte mig - jeg vil meget gerne hjælpe dig med at oversætte :)


Comments


bottom of page