top of page
  • Forfatters billedeK9 Kriss

Sådan finder du den rigtige hundetræner til dig OG din hund

Vidste du, at enhver klaphat kan kalde sig selv for hundetræner, adfærdsbehandler, hundepsykolog, hundehvisker m.m? Jep.. Den er god nok...

Du har ikke en kinamands chance for at vide, om den hundetræner du finder på Google er en førsteklasses veluddannet og top-erfaren hundeinstruktør, formidler, træner og underviser - eller en selvlært spade med et hjemmelavet diplom der bare har “haft hunde hele livet”.





Men hvad gør du så?? Du kan selvfølgelig spørge venner og bekendte. Tjekke Trustpilot, Google-anmeldelser og lignende. Det er i det mindste mere sikkert end blot at tage chancen. Men du bør også gøre dig din egen research, inden du vælger din hundetræner - det menneske som skal undervise dig og din bedste ven og være med til at præge jeres forhold og jeres liv sammen.


Her får du mine 5 tips til at finde den rette hundetræner

Herfra bruger jeg for nemheds skyld ordet 'hundetræner' om en person som professionelt underviser andre mennesker i hvordan de skal træne deres hund.


1. Find den hundetræner som tilbyder det du søger

Det lyder måske åbenlyst, men så alligevel ikke. Mange er ikke er klar over, hvor mange forskellige grene/specialer der rent faktisk findes indenfor hundetræning og hvor stor en rolle det kan spille at finde den rette træner til det rette speciale. Inden du vælger, hvad du gerne vil træne bør du tage hundens fysik og temperament i betragtning.

Hvis du nu fx., som jeg, har store, tunge hunde; så skal du i hvert fald ikke begynde til agilitytræning. Har du en sprudlende og apportglad jagthund, så er det måske ikke oplagt at starte til udstillingstræning (selvom den sikkert kan have godt af at lære det også ). Har du en lille selskabshund, så er forsvars/bidearbejde måske heller ikke optimalt. Jeg siger ikke, at det er umuligt, hvis du har en chihuahua og du gerne vil dyrke Politihundeforeningens program - jeg siger bare, at du skal vælge dine kampe med omhu..



Men lad os antage, at du ikke har den store drøm om hverken konkurrencer, programmer eller at dyrke en specifik hundesport med din hund, men bare vil have en glad og nogenlunde “lydig” familiehund, så kan det vel være lige meget om træneren også underviser i agility, eftersøgning eller “dog dancing”? Er det ikke bedre hvis hundetræneren er rigtig dygtig til noget mere end “bare” lydighed? Jooo…

Og nej… Lad mig spørge sådan her i stedet; hvis du oplever brystsmerter går du så til en øjenlæge?


Jeg ved ikke med dig, men jeg vil helst have en hjerteoperation fra en hjertekirurg og en øjenoperation fra en øjenspecialist end omvendt…


SÅ, det jeg prøver at sige er;


Hvis du ønsker “almindelig” familiehundetræning , så vælg netop dette; én som specialiserer sig i “almindelig” familiehundetræning.

Ønsker du at lære din hund at apportere, så vælg én som specialiserer sig i det. At gå spor? Så find en spor-instruktør.


Hvorfor i alverden vælge en hjertekirurg til at kurere din øjenbetændelse? Måske har han lært om det engang i tidernes morgen, men hvor mange gange tror du, at han har arbejdet med det på det sidste? Og hvor meget tror du egentlig, at han brænder for øjenbetændelser?


Præcis…


Gå efter den træner, som specialiserer sig lige præcis i det du ønsker at træne! Lad være med at falde i fælden om at “enhver hundetræner kan undervise i basal lydighed”. Det kan de måske nok. Eller også kan de ikke. Måske gør de det. Men de gider faktisk ikke. Hvis du går efter en træner som specialiserer sig i “almindelig lydighedstræning” (og der ér faktisk ikke noget “almindeligt” over det), så er du i hvert fald sikker på at få en træner som både brænder for det OG som har mest erfaring med netop det.

LESS IS MORE!


Problemet opstår ofte når hundetrænere tilbyder alt for mange services. Du kan havne på en hundetræners hjemmeside hvor der næsten ikke er den ting som træneren ikke kan undervise i; sportræning, hunde-fitness, lydighed, adfærdstræning, agility, massage, trimning, kostplaner, hundeleg osv osv.. Jeg siger ikke, at træneren ikke ved noget om alt det som vedkommende tilbyder. Han/hun kan også være uddannet i det. Jeg siger blot, at man trods alt ikke kan være specialist i ALT…. Generalister ved lidt om alt. En specialist ved alt om lidt. Du vælger selv hvilken hundetræner du ønsker.

Endelig skal du overveje, om du ønsker at gå til holdtræning eller at få enetræning med din træner.


Ikke alle trænere tilbyder begge dele og hver form har sine fordele og ulemper. Hvis du fx. har en hvalp, så er et hvalpehold optimalt, da her er mulighed for socialisering. Holdtræning er oftest billigere og der er mulighed for fællesskab med andre hundeejere. Med enetræning får du til gengæld fuld og personlig opmærksomhed med mulighed for at fokusere på præcis dét du og din hund har behov for. Det er meget effektivt og kan derfor alligevel i sidste ende med at være den billigste løsning.


Spørg dig selv, om du ønsker et kortvarigt forløb som har fokus på at løse en specifik udfordring - eller om du ønsker noget mere fast, som kan gå hen og blive en hobby for jer.

2. Undersøg trænerens træningsmetoder

Hundetrænere og adfærdsbehandlere bruger mange forskellige træningsmetoder, men de kan grovsorteres i 2 kategorier:


  • “Balancerede trænere”

  • “Positive trænere”

Helt generelt betyder “balanceret” at træneren kan finde på at benytte sig af metoder hvor man skal tilføre hunden ubehag for at lære hunden at gøre det rigtige. Det kan fx. være rent fysisk at presse hundens bagdel ned, for at få den til at sidde. Hunden sætter sig, fordi presset på bagdelen er ubehageligt. “Positiv” dækker over at træneren udelukkende benytter belønningsbaserede metoder hvor hunden enten belønnes for at gøre det rigtige og/eller man tilbageholder en belønning indtil hunden gør det rigtige. Man belønner fx. hunden for at sidde, og man tilbageholder belønningen hvis den ikke sidder. Det er naturligvis noget forenklet, for positiv træning handler også om, at man sætter sin hund op til succes, hjælper og guider hunden så meget som muligt, så det bliver sjovt at træne. Det er heldigvis blevet meget populært at træne sin hund efter positive metoder, ikke mindst fordi videnskaben nu bakker det op og beviser, at hunde på denne måde lærer hurtigere og med færre uhensigtsmæssige bivirkninger (som fx. frygt/stress/aggression/apati m.m.) men det betyder desværre også, at udtrykket (mis)bruges i flæng.

Jeg ser flere steder som proklamerer, at de træner efter “positive metoder”, men hvor de så samtidigt lærer hundeejere, at de skal "korrigere" hunden (rykke den i halsbåndet) når den trækker i linen. Enten har disse trænere ikke forstået konceptet “positiv træning” eller også lyver de simpelthen fordi det lyder bedre. Men hvordan finder du som hundeejer så ud af hvem der bruger hvilke metoder?

Det gør du ved at stille spørgsmål, hvis du er det mindste i tvivl, som fx:


  • Hvordan lærer du en hund at sidde?

  • Hvordan lærer du hunden ikke at trække i linen?

  • Hvordan håndterer du en hund som ikke lytter?

  • Hvordan håndterer du en hund som udviser aggressiv adfærd på træningspladsen?

Mange “balancerede” trænere kan muligvis sno sig “positivt” ud af et par spørgsmål eller tre, men derefter, vil du formentlig kunne få en fornemmelse af at “snoren knækker” - så længe du bare lytter godt efter.

Et godt tip er også at følge dem på de sociale medier og holde et vågent øje med opslag, videoer m.m.

3. Få en fornemmelse for trænerens “people skills”

En hundetræner fungerer både som underviser, formidler, terapeut, pædagog og kommunikationsekspert - det er ikke tilstrækkeligt, at vedkommende har “styr på det med hunde”. Med mindre hundetræneren træner din hund uden at du er til stede (hvilket er et helt andet emne), så skal træneren være i stand til at hjælpe dig med at hjælpe din hund. Men mange mennesker er blevet hundetrænere fordi de elsker hunde.

Jeg skal gerne indrømme, at det også var mit udgangspunkt, og da jeg opdagede, at det at være professionel hundetræner i virkeligheden handlede mere om at undervise mennesker end hunde, så tog jeg faktisk en pause fra det hele og fokuserede mere på at arbejde med ‘herreløse’ hunde på dyreinternater.


Indtil mit perspektiv ændrede sig (igen; en helt anden historie), og jeg fik lyst til også at hjælpe mennesket i den anden ende af hundesnoren.


At finde den rette hundetræner handler i høj grad om at finde et menneske som man har en god kemi med.

4. Undersøg trænerens uddannelse, kvalifikationer og erfaring

I vore digitale tidsalder er mange kurser og uddannelser blevet tilgængelige online. Herunder også uddannelsen til hundetræner/adfærdsbehandler/hundemassør etc. og teoretisk viden kan med stor fordel og succes formidles online. Ingen problemer. MEN; finder du en hundetræner som udelukkende har modtaget teoretisk viden om hundetræning fra en online uddannelse, så er der en høj risiko for, at vedkommende ikke har tilstrækkelig praktisk erfaring med hundetræning til at kunne hjælpe dig.


En god hundetræner har både en solid teoretisk uddannelse med en afsluttende eksaminering OG en god del praktisk erfaring med at undervise hundeejere og deres hunde.

Hvis hundetræneren ikke selv oplyser, hvor vedkommende er uddannet, hvad uddannelsen indeholder, hvilke metoder der undervises i OG hvor meget praktisk erfaring vedkommende har i at undervise skal du være kritisk, påpasselig og som minimum spørge ind til det.


Her kan du fx. spørge om:

  • Hvor er træneren uddannet

  • Hvordan blev træneren eksamineret

  • Hvor har træneren opnået praktisk erfaring?

  • Hvor længe har træneren undervist professionelt?

  • Hvordan holder træneren sine kvalifikationer opdateret?

  • Har træneren personlig erfaring med det som du gerne vil lære din hund eller den udfordring du står med?

I sidste ende; brug din sunde fornuft og følg din mavefornemmelse. Den tager sjældent fejl, vi skal blot lære at lytte til den.

5. Pris


Her vil jeg faktisk ikke sige mere andet end; “You pay peanuts - you get monkeys”. Hvis en træner er så billig, at det virker som et godt køb for dig, så kan jeg næsten love dig, at du også kun får hvad du betaler for.

Vi betaler rask væk det hvide ud af øjnene for at gå til frisøren hver måned, opretholde bilens service-intervaller, fitnessabonnementer og ungernes hobbyer - men når det kommer til træning af familiehunden som dagligt påvirker hele familien, så oplever jeg ofte, at viljen til at bruge penge på det falder på et meget lille sted.


I hvert fald indtil problemet har vokset sig så stort, at der ikke er nogen vej udenom (og selv her vælger nogle alligevel den nemmere, billigere og mere triste udvej alene pga. pengene..).


Herhjemme i Danmark ser jeg faktisk sjældent hundetrænere som er dyre. Mange er i virkeligheden for billige, men desværre bange for at hæve deres priser til et rimeligt niveau.


Og så er der dem med priser som matcher deres kvalitetsniveau. På godt og ondt.


Ja, det var så alligevel lige min fulde holdning til det med pris…





Afsluttende tanker


Bliver det her et populært blogindlæg?


Næh, jeg tror det ikke. Men det skulle skrives. Jeg synes det er SÅ vigtigt, at vi har fokus på, at vores hunde får den rette behandling og undervisning med afsæt i høj faglighed, professionalisme, erfaring og empati.


Synes du ik..?


Comments


bottom of page