top of page
  • Forfatters billedeK9 Kriss

Slip af med dyrlægeskræk - Lær din hund at elske dyrlægen


Dyrlægebesøg. Pyh… Selv med en NEM, Men Sød, Hund kan det være stressende - men hvis du er velsignet med en Svær, Men Sød, Hund, kan det være en næsten uoverkommelig opgave for både dig og dit snudedyr at skulle en tur forbi Dr. Dyr. Min egen Svære, Men Søde, Hund, Holger, er helt cool med at gå til dyrlægen. Nu.

Men jeg har saftsuseme også lagt meget arbejde i netop den opgave, for vores første besøg ved Dr. Dyr var desværre et akut ét af slagsen - som endte med at være en rigtig dårlig oplevelse for os begge. Jeg vidste derefter, at det var tid til at smøge ærmerne op for at lære Holger at (den nye!) dyrlægeklinik er det fedeste sted at opholde sig. Hvis din hund føler sig utilpas hos dyrlægen, så vil jeg anbefale dig at gøre det samme. Derfor har jeg samlet mine gode råd til hvordan du kan gøre din hund mere tryg ved at gå til dyrlægen - uanset om din hund er hvalp, unghund, voksen eller senior.


1. Find den rette dyrlæge

Tal åbent med dyrlægen om din hunds bekymringer og behov. Spørg dem, hvordan de vil hjælpe din hund med at føle sig tryg hos dem. En god dyrlæge vil være villig til at tilpasse sig og gøre besøget mere behageligt for din hund.


Det kan være gavnligt at finde en dyrlæge der er erfaren med at håndtere nervøse hunde - der findes også dyrlæger som er certificerede “fear free practitioner” hvilket betyder at personalet er uddannet i, hvordan de mindsker angst og stress i dyrene de behandler. Læs mere om "frygtfrie" dyrlæger her.

2. Langsom og gradvis tilvænning

Planlæg en række besøg, hvor I blot går en lille runde i klinikken. Ingen undersøgelser eller tvunget hilsen - bare ind og snuse lidt rundt. Det fjerner presset fra din hund, at den får lov til at tage tingene i sit eget tempo uden at skulle gøre noget. Afhængigt af hvordan din hund har det med dyrlægen lige nu, skal I måske ikke engang gå ind de første gange - men bare gå forbi eller opholde jer ude på parkeringspladsen. Har din hund det generelt svært med andre dyr/mennesker, bør du aftale med dyrlægen, at I kan komme forbi, når venteværelset er tomt.



3. Skab positive associationer

Tag din hund med til dyrlægen bare for at få godbidder eller for at lege med dig i venteværelset. Denne slags hyppige, men korte, besøg hjælper hunden med at forbinde dyrlægeklinikken med noget behageligt. Efterhånden som du ser, at din hund begynder at udvise glæde og forventning når I nærmer jer klinikken, kan du øge varigheden af besøgene og introducere personalet - så din hund også bliver fortrolig med at blive rørt ved af dem.



4. Hav en rolig og afslappet attitude

Din egen ro og afslappede attitude vil smitte af på din hund. Hunde er meget følsomme over for vores kropssprog og sindstilstand, så prøv at være positiv, rolig og upåvirket af eventuelle udfordringer under besøget. Gør træningen til en hyggelig leg - det vil hjælpe din hund med at føle sig mere tryg og opfatte dyrlægeklinikken som et herligt sted at opholde sig.



5. LAV DIN HJEMMETRÆNING

Væn din hund til at du håndterer den på samme måde som dyrlægen kan finde på at gøre det. Du kan blidt røre ved poter, ører og munden på din hund og belønne med godbidder imens. Daglig håndteringstræning vil ikke blot gøre det lettere for dyrlægen at udføre nødvendige undersøgelser, men det vil også gøre det meget nemmere for dig selv at klippe din hunds negle, rense dens ører og lignende handlinger.


Du kan også lære din hund at forbinde beroligende signaler med afslapning. Du kan fx. gøre det til en fast rutine at bruge blide berøringer, beroligende ord og rolige vejrtrækninger når din hund alligevel ligger og er helt afslappet. På den måde vil disse signaler udløse glædeshormoner i hunden, når du bruger dem under et dyrlægebesøg.


Hvis du vil have hjælp til at lære din hund frivillig håndtering, anbefaler jeg Mia Rasmussen fra Respekt - Træning & Håndtering




FORSTÅ DIN HUNDS NERVESYSTEM


Når en hund oplever frygt, nervøsitet eller stress, aktiveres dens sympatiske nervesystem, også kendt som "kamp-eller-flugt"-responsen. Dette er en naturlig reaktion, der mobiliserer kroppen til at håndtere potentielle trusler.

Under kamp-eller-flugt-responsen frigiver hundens krop stresshormoner som adrenalin og kortisol. Disse hormoner øger hjertefrekvensen, øger blodtrykket og øger mængden af sukker i blodet for at forberede kroppen på handling. Samtidig øges vejrtrækningen, musklerne spændes, og sanserne skærpes.


Det sympatiske nervesystem dominerer, mens det parasympatiske nervesystem, der er ansvarligt for afslapning og fordøjelse, sænkes. Dette skaber en tilstand af øget årvågenhed og anspændthed i hunden.


Når det kommer til dyrlægebesøg, kan disse fysiologiske reaktioner forstærkes af tidligere dårlige oplevelser eller negative associationer. Hunden kan opleve angst og stress, både på vej til dyrlægen og under selve undersøgelsen eller behandlingen.


Ved at forstå denne fysiologiske respons kan vi bedre forstå, hvorfor det er så vigtigt at arbejde på at skabe tryghed og mindske stressniveauet hos vores hunde under dyrlægebesøg. Vores hunde er altså ikke “ulydige” når de ikke gør, som vi beder dem om - de er simpelthen ikke i stand til rigtigt at høre os eller efterkomme vores ønsker, fordi deres krop er i en tilstand af forhøjet stress. Ved at bruge positiv forstærkning og gradvis tilvænning kan vi hjælpe med at genoprette balancen i hundens nervesystem og skabe positiv association. For nogle hunde kan det også hjælpe at bruge beroligende kosttilskud i forbindelse med denne træning, som fx. Aptus Relax eller Kalm - men det kan du netop drøfte med din dyrlæge.


Endelig er det værd at huske, at det er vigtigt at du giver din hund tid til at slappe af og restituere efter et stressende dyrlægebesøg. Tag en rolig dag eller to bagefter og giv din hunds stresshormoner mulighed for at falde til deres normale niveau.



SE SNUDEN FORAN DIG

Husk, at dit snudedyr er helt unikt, så det er vigtigt at tilpasse træningen til din hunds individuelle behov. Ved at have empati for din hunds oplevelser og forståelse for dens fysiologiske reaktioner kan du bedre hjælpe den med at føle sig tryg og afslappet - ikke blot hos dyrlægen, men i alle stressende situationer. Nøgleordene er positive associationer, gradvis træning og en rolig tilgang, som tilsammen vil bidrage til at skabe en mere behagelig og stressfri oplevelse.


Det kan tage tid at opbygge tillid og tryghed, - især hvis din hund allerede har en negativ opfattelse af dyrlægebesøg - så vær tålmodig og husk at fejre selv de mindste fremskridt.



God fornøjelse - og husk; at gøre træningen til en leg 🙂

PS: Har du brug for hjælp, så tøv ikke med at kontakte mig. Hvis jeg kan lære Holger at elske dyrlægen, så kan du lære dit snudedyr det samme!

Comments


bottom of page