top of page
Forfatters billedeK9 Kriss

Sådan ved du, om din hund er "reaktiv"

Opdateret: 14. apr. 2022

Jeg bliver ofte kontaktet af hundeejere, som er i tvivl om, hvorvidt deres hund er reaktiv. Det første jeg spørger dem er; hvad synes DU selv?

For ”reaktiv” er (heldigvis) ikke en specifik diagnose som for eksempel et brækket ben. Enten er benet brækket - eller også er det ikke. Der er ingen gråzoner.

Men reaktiv adfærd hos en hund er én kæmpestor grå zone.



Og jeg siger heldigvis, for jeg vil så vidt muligt helst undgå, at vi diagnosticerer vores hunde som værende reaktive, når de i virkeligheden blot udviser ganske normal hundeadfærd.

Men mere om det senere - lad mig først lige prøve at sætte et par ord på ’reaktiv adfærd’.

Sådan ser reaktiv adfærd ud

Reaktiv adfærd betyder simpelthen blot, at hunden (over)reagerer på noget i dens omgivelser (vi kalder det en stimulus). Det kan typisk være en anden hund, menneske eller et objekt. Hunden reagerer ofte ved at gø, knurre og gøre udfald mod/trække væk fra den stimuli (også kaldet en ’trigger’) i en sådan grad, at man som ejer ikke kan/har svært ved at få hunden til at stoppe igen – før ’triggeren’ er helt ude af syne.

Hundens kropssprog kommer jeg ind på lidt senere, for det afhænger nemlig af, hvad hunden mere præcist føler, når den reagerer på stimuli i dens omgivelser. Derfor skelner vi som regel mellem frustrations-reaktiv og frygt-reaktiv. For mange ser adfærden hos den reagerende hund umiddelbart ens ud ved hhv. frustration og frygtreaktion, men der er små, meget vigtige, forskelle i hundens kropssprog, som kan gøre os klogere på, hvad hunden egentlig føler. Endelig må vi ikke glemme aggression. Nogle lægger den uden for reaktiv-diagnosen, og andre lægger den inden for, som en del af en reaktiv adfærd. Jeg behandler ikke aggression i dette indlæg, men personligt placerer jeg det som en selvstændig boble inden for reaktiv adfærd. I min optik er aggression også en reaktion. Det skal altså forstås således, at langt de fleste hunde som er reaktive, er ikke aggressive. Og så er der nogle (ganske få hunde), hvis reaktive adfærd er aggressiv (og igen skal man her skelne mellem det at udvise aggressiv adfærd og at være aggressiv – men nu kommer jeg vist væk fra emnet).


Er din hund frustrations-reaktiv?


Når en hund reagerer, fordi den er frustreret, er det ofte fordi, at den ikke kan komme hen til den stimuli, som den reagerer på. For en hund kan det være meget stressfuldt at være begrænset af for eksempel et hegn eller en snor, når den ser noget, som den gerne vil undersøge nærmere/hilse på.


Det resulterer i, at hunden gør alt hvad den kan for at komme derhen – og fordi den er stresset og frustreret, vil den ofte gø voldsomt imens.


For mange ser det ud som om, at hunden er farlig. Men det er sjældent tilfældet.


For ser man nøje efter, vil man nemlig også se denne hund vise nogle venlige signaler. Som for eksempel at hoppe, dreje rundt, nysgerrige opretstående ører, ’bløde’ bevægelser – og hundens stemmeleje er ofte i den høje ende af skalaen – måske endda blandet med piven/hylen.


Generelt er frustration en stor blandet bunke af signaler som alt sammen foregår meget hurtigt, og jeg kan varmt anbefale, at filme hundens adfærd i situationen, så man bagefter kan se det igennem langsomt og derved blive klogere på hundens følelser.


Er din hund frygt-reaktiv?


Når det gælder frygt, udviser hunden ofte en mere organiseret form for signaler. Det er tydelige signaler, som har til hensigt, at fortælle en stimulus (fx en hund eller en person), at vedkommende ikke skal komme nærmere/skal forsvinde.


Når hunde bliver bange, vil de oftest forsøge at flygte fra det som skræmmer dem. Men når de ved, at flugt ikke er en mulighed (for eksempel, når man er i snor), vil de i stedet forsøge at skræmme ’triggeren’ væk.


Så selvom hunden er bange, kan den også her reagere ved at gøre udfald og prøve at komme hen imod ’triggeren’. Den vil ofte gø, knurre og snerre imens.


Men kropssproget er markant anderledes fra en frustreret hund. Hvor en frustreret hund kan ses som ”hoppende”, har denne hund vægten på forbenene. Nakkehårene er ofte rejste. Halen kan logre – men den er stiv (hvis den ikke er under maven), blikket er stift og fikseret, ørene ligger ned og mundvigene er trukket tilbage.


Er du stadig i tvivl?


Og hvis du stadig, efter at have læst al dette, ikke er sikker på, om din hund er reaktiv - eller hvilken type reaktiv adfærd den udviser - så skal du ikke fortvivle. For nu kommer det sværeste af det hele i denne store gråzone af reaktiv adfærd:


Mange hunde udviser et mix af både frustration og frygt, når de reagerer på en stimulus!



Jeg ved hvad du tænker; hvordan i alverden skal man så vide, hvad ens hund føler – og ikke mindst; hvordan man skal behandle det?!


Vi skal først og fremmest huske at hunde er komplicerede væsener, ligesom vi selv er.

De har følelser, impulser, indlært adfærd og instinkter som alt sammen skal balanceres i en verden som på ingen måde er indrettet efter deres naturlige adfærd.

Så derfor, hvis du oplever, at din hund reagerer voldsomt på dyr/mennesker/ting i dens omgivelser, får du lige hurtigt 2 overordnede råd med på vejen:

  1. Vær venlig & hjælpsom Din hund reagerer ikke sådan for at genere dig. Faktisk, har det oftest slet ikke noget med dig at gøre, så du skal heller ikke tage det personligt. Du skal derimod forsøge at hjælpe din hund, så godt du kan. Først og fremmest ved at forsøge at undgå, at din hund reagerer – og hvis den gør; kom ud af situationen hurtigst muligt.

  2. Søg professionel hjælp Jeg ved om nogen, at det kan være svært at tage sin reaktive hund med nogle steder hen. Og da slet ikke et sted, hvor der er andre hunde. Men jeg vil stærkt anbefale dig at opsøge en adfærdsbehandler, som kan give dig en enetime i trygge omgivelser. Du vil blive meget klogere på din hund og dens adfærd, og få nogle konkrete redskaber til at hjælpe den. For selvom din hund udviser ganske normal hundeadfærd, når den reagerer, så er det stressende for både dig og din hund (og omgivelserne) at være udsat for på daglig basis.


En lille opmuntring til dig med en svær, men sød, hund Hvis du har læst med så længe, så er jeg næsten sikker på, at du selv lever med en hund, som udviser en form for reaktiv adfærd. Til dig vil jeg bare sige; Din hund er helt normal. Du er ikke alene. Og du er meget velkommen i min FB-gruppe af ligesindede: https://www.facebook.com/groups/465055764921276/


(tak for opmærksomheden)











Comentarios


bottom of page