top of page
  • Forfatters billedeK9 Kriss

10 huskeregler for dig som lever med en svær men sød hund

Opdateret: 14. apr. 2022

Hvis du, ligesom jeg, deler din hverdag med en svær (men sød) hund, så ved du også alt for godt, at det ikke ligefrem er en dans på roser. Det er formentlig slet ikke, som du havde forestillet dig, det skulle være...


Og der er dumme dage. Og svære dage. Dage hvor du river dig i håret og har lyst til at kaste håndklædet i ringen. Til de dage, i særdeleshed, har jeg lavet en lille huskeliste til dig (og mig selv).


1. Når du gør det bedste DU kan – så kan INGEN forlange mere (nej, heller ikke dig!)

Det er så nemt at slå sig selv i hovedet, når man føler sig utilstrækkelig. Men negative tanker om sig selv hjælper hverken dig eller din hund. Vær bevidst om dem, og når de dukker op, så erstat dem med positive som fx: ”jeg er den bedste for min hund – og jeg gør det bedste jeg kan”.


2. Din hund ER ikke et problem – den HAR et problem

Nogle gange kan det føles som om, at vores hund med vilje opfører sig dårligt. Som om den ”gør noget imod os”. Det gør den ikke. En hund er ikke reaktiv med vilje. Det er en adfærd som er styret af følelser, som din hund ikke kan kontrollere. Når du føler, at din hund modarbejder dig, så husk på, at den synes, at det er mindst lige så ubehageligt, som du gør.


3. Fejr jeres succeser

Vi kommer hurtigt til at fokusere på det som vores reaktive hund ikke kan, og så bliver alting hurtigt trist. Prøv i stedet at fokusere på alt det, som din hund kan. Både det som den altid har kunne (som vi tit tager for givet), og det som den har lært. Selv de mindste ting. Sig dem højt til din hund, hver dag, så I kan fejre dem sammen.


4. Pas på dig selv

Det ér opslidende at leve med en reaktiv hund. Det er vigtigt, at du anerkender din egen indsats og giver dig selv lov til at slappe af en gang imellem. Du kan ikke altid sætte din hunds behov før dine egne, for så brænder du ud. Pas på dig selv, forkæl dig selv lidt en gang imellem, tag en pause - og klap dig selv på skulderen for alt det gode du gør!


5. Pas på din hund

Din hund er 100% afhængig af dig. Du har bogstaveligt talt din hunds liv i dine hænder, og du skal leve op til det ansvar. Lad dig aldrig presse af andre til at overskride din hunds grænser. Lad din hund fortælle dig, hvad den kan - og ikke kan. Lyt til din mavefornemmelse.

Det er din hund; du kender den bedst, og du véd bedst.


6. Samarbejde og babyskridt er vejen frem

Du kan ikke gøre fremskridt uden at have din hund med – og din hund kan ikke gøre fremskridt uden dig. Sørg for, at I begge er ”til stede”, når I arbejder på jeres udfordringer. Hvis en af jer har en ”off-day”, så har I det begge. Respektér at jeres forhold er et samarbejde - og at I skal kunne kravle, før I kan gå.


7. Du er ikke alene

Det kan være ensomt at leve med en reaktiv hund - men du er ikke alene! Måske kan du ikke gå ned i den lokale hundepark og ’mingle’, men du kan finde et fællesskab med andre hundeejere som også har reaktive hunde. Prøv at søge online efter andre som er i samme situation, du vil blive overrasket over hvor mange du finder. Et sådant fællesskab er guld værd, særligt på de hårde dage.


8. Fokusér på rejsen – fremfor målet

Når vi kun fokuserer på målet, går vi glip af en masse skønne ting. At leve med en reaktiv hund er lidt ligesom at køre i rutsjebane. Hvis du bare klamrer dig fast, kigger lige frem og utålmodigt venter på at komme i mål, går du glip af udsigten undervejs. Det skal ikke handle om at komme i mål. Det skal handle om rejsen dertil – med alle de op -og nedture det nu engang indebærer.


9. En gave kan være forklædt som en udfordring

Det lyder som en kliché, men der er en stor sandsynlighed for, at du vil se tilbage på din reaktive hund, som den hund der gav dig allermest. Prøv allerede nu, at se hvilken gave det er, at du lærer så meget af din hund. Værdsæt allerede nu, at I udvikler jer sammen, og at jeres fælles prøvelser skaber et stærkt og tillidsfuldt bånd imellem jer.


10. Værdsæt hver dag, hver time, hvert minut med din hund

En hunds liv er kort. Alt for kort. Og selvom livet med en reaktiv hund kan føles altopslugende og ”for-evigt”, så er det ovre, før du får set dig om. Når det føles allermest svært, så træd et skridt tilbage og forestil dig din hunds livslinje. Se hvor skræmmende kort den er i forhold til din egen.

Din hunds korte levetid er faktisk dens eneste fejl.

Og sæt dig så ned ved siden af din hund, nus den liiiige dér, hvor den allerbedst kan lide det, og hvisk den i øret, at du elsker den præcis som den perfekte hund den er...!Commentaires


bottom of page