top of page
 • Forfatters billedeK9 Kriss

Hvorfor du ikke skal gå tur med din hund - eller skal du…?


Hvis overskriften forvirrer dig, så bare rolig; hvis du læser videre, kan du finde ud af om DU skal lufte din hund - eller ej…


Som du måske ved, så er det noget nær en grundlæggende “hunderettighed” at vores hund får sine 3 daglige lufteture, og på den måde både får rørt sig og “læst avisen”.


Men hvad du måske ikke ved er, at det faktisk ikke er alle hunde som har godt af at gå tur. I hvert fald ikke dét som VI forstår ved en gå-tur.


I dag går størstedelen af landets hunde rundt på gader og stræder morgen, eftermiddag og aften bundet til deres ejer af en snor. De fleste af disse ture foregår på de samme veje og ad de samme ruter fra hunden er hvalp til den er voksen - dvs. hele dens liv.

Her får den mulighed for at snuse, besørge og røre sig. Nogle af de ting, som vi alle ved, at hunde har behov for.


For os mennesker er det altså en smart, nem og praktisk måde at dække flere af hundens behov på én gang.


Men hvad med hunden..?


Hvis DIN hund kunne vælge, hvad tror du så, at dén ville have lyst til at lave? Noget helt andet måske?
Hvor godt kender du din hund?


For at vide, hvad din hund kan lide at lave, er du først og fremmest nødt til at kende din hund. Og her mener jeg ikke dens navn, alder og farve. Jeg mener; sådan rigtigt kende den. Hvad kan din hund egentlig lide at lave??

Hvad ville være dens “yndlingshobby”?

 • Er den helt tosset med at følge duftsporet fra nabokatten?

 • Spæner den rundt som en skoldet skid så snart du slipper den løs på en græsplæne?

 • Eller sætter den sig hellere tæt ved dig og nyder at blive kælet for?


Det kan være en rigtig god idé at skrive det ned, når du ser de ting, som din hund vælger at gøre af sig selv, hvis den får muligheden. For det fortæller dig, hvad den har lyst til at lave.


Sandheden er, at ikke alle hunde ville vælge den sædvanlige gåtur rundt i kvarteret. Faktisk, så er det nok de færreste som ville vælge det - hvis de altså vidste, at der fandtes alternativer.


Og måske gælder det samme i virkeligheden for ejerne.


Og nu hvor vi har kigget på fordelene ved en traditionel luftetur, så bør vi også lige kaste et blik på ulemperne ved den ↓


Situationer hvor lufteturen er en ulempe


 • Hvis din hund er nervøs, ængstelig eller ligefrem bange for ting, dyr eller fremmede mennesker i dens omgivelser, så kan lufteturen være intet mindre end et mareridt for den. Bare fordi din hund går med dig på turen, måske primært fordi den er bundet til dig, betyder det ikke, at den synes om det - og det kan faktisk ofte være svært for den almindelige hundeejer at læse hundens diskrete signaler.

 • Hvis din hund har meget energi eller er hyperaktiv, så kan lufteturen opleves stressende for den (og for dig), hvilket kun vil forstærke dens adfærd. Dette er fx. grunden til, at mange ejere siger; “min hund er umulig at køre træt, vi går med den flere timer hver dag, og alligevel spæner den rundt derhjemme”.

 • Hvis din hund er en aktiv race med et stort behov for fysisk udfoldelse er den traditionelle luftetur ofte ikke tilstrækkelig motion for den. Det kommer ikke nødvendigvis til udtryk på selve turen, men kan vise sig i form af andre ting; fx. at hunden napper, graver, løber væk, er rastløs i hjemmet, gøer i haven osv osv osv..

 • Eller hvis din hund er en snedig rad, som har behov for at bruge sin hjerne grundigt til at løse opgaver, så er den traditionelle luftetur ikke tilfredsstillende for den . Det vil også typisk vise sig i andre situationer, ofte i form af diverse kreative unoder.

Så hvis du nu sidder og tænker; “Hmm, min hund ville muligvis have godt af at lave noget andet end den sædvanlige luftetur” - så fortvivl ikke.

Der er nemlig en masse ting I kan lave i stedet for!Alternativer til den traditionelle luftetur

Her er det først og fremmest vigtigt, at vi stadig tager udgangspunkt i hundens basale behov, men vi behøver ikke at fokusere på at alle behov skal være dækket ved den samme aktivitet.


Hunde har fx. behov for at bruge deres krop, deres sanser og deres hjerne.


Dernæst skal vi tilbage til det med at kende sin hund, og den liste du lavede over dens yndlingsaktiviteter.

Havde du fx. noteret at hunden elsker at følge sporet fra naboens kat, så kunne en dag se sådan ud:


 • Morgen: foder spredt ud i haven

 • Eftermiddag: du lægger et spor til din hund, som I følger sammen

 • Aften: hunden finder sit legetøj som du har gemt rundt omkring i haven


Men har du derimod noteret, at din hund ofte foretrækker at sidde tæt hos dig, så kunne en typisk dag se sådan ud:


 • Morgen: I finder morgenmaden sammen, som er gemt rundt omkring i hus/have

 • Eftermiddag: I tager ned til den lokale park/børnehave/butikstorv og sætter jer og kigger på verden, kæler og hygger jer sammen

 • Aften: I øver jer på håndtering sammen, som fx. at få klippet negle eller blive børstet

Husk; dette er bare TO eksempler til 2 FIKTIVE hunde - der findes et hav af muligheder! Det gælder bare om at finde dem som passer til din hund, og dig, OG som i løbet af en lille uges tid tilsammen får dækket alle hundens basale behov.


Hvis du er i tvivl om, hvad der kunne være det rette for netop din hund, så tøv endelig ikke med at tage fat i mig. Jeg kan hjælpe dig med at lave det helt perfekte program for jer begge.One Size Fits No One


Jeg vil gerne indrømme, at det stadig kan være svært for mig at droppe den klassiske tankegang om lufteturen. Det er jo mange års vane, som sidder rodfæstet i både krop og hjerne. Og det er ikke fordi jeg siger, at man skal droppe lufteturene bare for at droppe dem. Jeg siger heller ikke, at der ikke findes hunde, som er fint tilfredse med deres sædvanlige lufteture. Og i så fald kan man jo også blot krydre sine ture ved at indlægge små stop hvor man træner/leger/bader/søger efter noget osv. osv. Men i mine år som hundetræner oplever jeg sjældent hunde som lider under for lidt fysisk motion. Jeg oplever til gengæld flere og flere hunde som lider af stress - og ejere som lider under hundens adfærdsmæssige problemer.


Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at hvis vi anskuede hundens liv fra en holistisk vinkel i stedet for autopiloten one size fits all - og rent faktisk tænker over, hvad vi tilbyder netop VORES hund - og hvorfor - så ville vi se flere harmoniske og veltilpassede hunde. Og ejere!

Men hvordan lufter du egentlig DIN hund?

Jeg er spændt på at høre fra dig!


Comments


bottom of page