top of page
 • Forfatters billedeK9 Kriss

Opfører din hund sig "sært"?

 • Jagter din hund sin egen hale flere gange om dagen?

 • Kan den ikke lade være med at fiksere på lys eller skygger?

 • Eller har du oplevet, at den knurrer af sin egen bagpote?

Så skal du læse med her, for det er ikke sødt - det er et rødt flag, som du skal tage alvorligt.
Hvad er OCD - og kan hunde lide af det?


OCD står for Obsessive Compulsive Disorder, det er en lidelse som mennesker diagnosticeres med når de lider af tvangstanker og tvangshandlinger.


Tvangstankerne er uønskede tanker, der trænger sig på, og som opleves umulige at slippe af med. Og tvangshandlinger er handlinger, som man føler sig tvunget til at udføre igen og igen uden rigtigt at kunne forklare hvorfor.


Det er ikke påvist, at hunde oplever lidelsen på samme måde som mennesker gør, og vi skal derfor være forsigtige med en direkte sammenligning. Men hvis din hund ofte udviser en overdreven gentagende adfærd, som for eksempel at jagte sin egen hale, og tilsyneladende har svært ved at stoppe med det, så er der formentlig grund til at mistænke en lidelse som i stedet kaldes CCD (Canine Compulsive Disorder).


Symptomer på CCD (Canine Compulsive Disorder)


 • Gentagende bevægelsesmønster For eksempel at løbe frem og tilbage i et fast mønster, jagte sin egen hale eller jagte lysrefleksioner/skygger

 • Oral gentagende adfærdsmønster Det kan være hunden slikker eller tygger på sit eget ben/pote/lår eller på andre objekter - eller at hunden “snapper” ud i luften, som om den jagter fluer.

 • Gentagende adfærdsmønster med vokalisering Hunden gør/hyler/piver i en fast rytme - eller gør ad skygger.

 • Aggressiv gentagende adfærdsmønster Denne adfærd er rettet mod hunden selv, dvs. at den for eksempel knurrer ad sit eget bagben.

Nogle hunde udviser kun én adfærd, og måske i mild grad, andre kan kombinere flere i en mere udpræget og alvorlig grad.

Hvad skyldes det gentagende adfærdsmønster?


Det er bemærkelsesværdigt at denne type adfærd kun ses ved dyr i fangenskab eller ved domesticerede dyr, som hunden. Det indikerer, at der er noget ved de forhold disse dyr lever under, som skaber adfærden. Menneskeskabte forhold.


Og hvis vi er med til at skabe adfærden, så kan vi også fjerne den igen.

Det gælder først og fremmest om at finde selve årsagen til adfærden.


Undersøgelser viser, at hunde som udviser kompulsiv gentagende adfærd oftere findes blandt førstegangs-hundeejere. Hvilket giver mig en stærk mistanke om, at vi som hundeejere spiller en stor rolle i hundens tvangshandlinger.


Uanset mener jeg, at vi bør være meget forsigtige med at betegne denne type adfærd som en klinisk lidelse, da det ofte giver os mennesker en anledning (eller undskyldning om du vil) til at opgive og lade stå til. Eller ty til medicin før en adfærdsmodificerende behandling er prøvet.


Sådan hjælper du din “neurotiske” hund


Jeg udelukker aldrig muligheden for, at en hund kan lide under patologisk adfærd, adfærd som er forårsaget af mental eller fysisk sygdom, men jeg er overbevist om, at når det gælder denne type af overdreven gentagende adfærd, så kan vi som hundeejere gøre en stor forskel for vores hunde vha. simple justeringer.


Nedenstående eksempler er både forebyggende og behandlende:


 • Sørg for at hunden får tilstrækkelig motion (ikke for lidt og ikke for meget)

 • Sørg for at hunden bliver mentalt stimuleret

 • Om muligt, så lad din hund få mulighed for at interagere med en anden hund på regelmæssig basis

 • Tilbring dagligt kvalitetstid med din hund

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du opfylder din hunds behov, er du mere end velkommen til at kontakte mig.

Sammen kan vi kortlægge din hunds dagligdag og livskvalitet , så du er helt sikker på, at I er på rette spor :-) Hvis din hund allerede udviser nogle, eller flere, af de bevægelsesmønstre jeg har nævnt her, vil jeg stærkt anbefale dig, at du kontakter mig eller en anden uddannet adfærdsbehandler/rådgiver.


Det er aldrig for sent at lære sin hund nye tricks!

PS: Hvis du vil nørde endnu dybere ned i emnet og undersøgelserne omkring det, så klik her

Comments


bottom of page