top of page
  • Forfatters billedeK9 Kriss

Separationsangst hos hunde - den brutale sandhed

Opdateret: 18. sep. 2022


Er din hund OK med at være alene hjemme? Hvordan ved du det egentlig - sådan helt sikkert?

Mange hunde lider nemlig i stilhed, når de er alene hjemme. Men fordi de hverken splitter hjemmet ad, eller tisser i sofaen, tror mange hundeejere, at deres hund har det fint med at være alene hjemme. Desværre er sandheden ofte en anden.


Sandheden er nemlig den, at mange hunde mistrives med at være alene hjemme, men det bliver bare aldrig opdaget, fordi vi jo af gode grunde ikke kan se vores hund, når vi ikke er hjemme.


Eller kan vi….? Jo, det kan vi faktisk godt og det er faktisk både super-nemt og billigt at sætte et kamera op derhjemme, så man kan optage den OG se med på sin telefon samtidigt via en app.Derfor skal du filme din hund, når den er alene hjemme


Når du kan se din hund imens den er alene hjemme, kan du via dens kropssprog og adfærd bedre afgøre, om din hund rent faktisk har det ok i den tid du er væk.


Det er i sig selv, vil jeg mene, væsentlig viden for en enhver hundeejer som bekymrer sig om sin hunds ve og vel. Men hvis det alligevel ikke er tilstrækkelig motivation til at sætte et kamera op, så er her en anden årsag; separationsangst forsvinder ikke af sig selv - den vil formentlig kun blive værre desto mere hunden er alene hjemme. En sidste god grund til at få købt et kamera; hvis din hund udviser en adfærd i det daglige som fx. reaktiv adfærd overfor andre hunde, mennesker m.m., hyperaktivitet eller noget helt tredje, så kan noget af årsagen måske findes i at din hund er kronisk stresset af at være alene hjemme.

Jo hurtigere du opdager, at din hund ikke trives med at være alene hjemme - desto hurtigere kan du hjælpe.

Hvad er separationsangst?


Hunde er sociale væsener som gerne vil have selskab. Det har vi faktisk avlet dem til at være, derfor er det heller ikke så underligt, at de ikke bryder sig om, at være alene. Når det så er sagt, er der stor forskel på, om en hund blot er utilfreds, når du efterlader den, eller om den føler decideret angst ved det.


Det er først når hunden rent faktisk oplever angst ved adskillelsen, at vi bør bruge betegnelsen ‘separationsangst’ - og selv her kan vi tale om forskellige grader af fobien. Hunde som viser tegn på at have det svært ved at være alene hjemme inddeler jeg derfor i 3 kategorier:


  1. Frustration ved at være efterladt

  2. Frygt for at være alene

  3. Frygt for at være væk fra sin ejer/familie

Nogle kalder alle 3 for separationsangst - men personligt vil jeg kun bruge betegnelsen om nr. 2 og 3. Nr. 1 kalder jeg også alene-hjemme-udfordret.

Hvad er tegnene på separationsangst ?


Hvis hunden udelukkende føler frustration ved at være efterladt (nr. 1) er det som nævnt før ikke helt så alvorligt, men det kan dog medføre en del stress for hunden at opleve det på daglig basis afhængigt af varigheden og intensiteten. Oplever man derfor på kamera (eller fra naboers beretninger, ødelagte sko eller lign.), at hunden er utilfreds ved at være alene hjemme, bør man som minimum tage det som et signal til at træde varsomt - men endnu bedre; som et signal til at prøve at ændre noget ved situationen som kan bedre hundens oplevelse af at være alene hjemme. Under denne kategori hører også kedsomhed, som potentielt kan elimineres ved tilstrækkelig aktivering og stimulering i det daglige.

Hvis hunden føler frygt for at være alene hjemme (nr. 2 og 3), så kan adfærden som udgangspunkt godt ligne den samme som ved frustration (det er blot én af de ting som gør dette emne så pokkers svært), men som tommelfingerregel vil adfærden være betydeligt mere intens. En hund som er blot er frustreret over at være blevet efterladt, vil fx. hurtigere acceptere situationen og stoppe med at gø/hyle/bide i sofaen og lægge sig til at sove/hvile. Men en hund som er angst giver ikke op så let… En hund som er angst vil blive ved med at hyle/pive/gø, gå hvileløst rundt, kradse på døren, være urenlig, gnave i ting eller endda sig selv, fx. poter eller hale i langt længere tid end den frustrerede hund vil gøre det. Og dét er, blandt andet, tegn på separationsangst.

Endelig er der hunde som føler frygt for at være væk fra sin ejer/familie (nr. 3), som minder om frygten for at være alene hjemme - men med den forskel, at hunden kun trives, så længe det er dens ejer/familie som er hjemme - og man kan derfor ikke engang benytte sig af en hundepasser.


Dette er heldigvis en forholdsvis sjælden form for separationsangst (også kaldet ‘hyper-attachment’), og den er forholdsvis nem at diagnosticere, da eventuelle hundepassere, eller andre familiemedlemmer, kan berette om hundens adfærd, når ejeren går hjemmefra. Til gengæld er den desværre også den af de tre typer som er sværest at behandle.


Hvordan føles separationsangst for hunden?


Sandsynligvis som panikangst. Måske ligesom du ville føle det, hvis du blev bundet fast til togskinner vel vidende at toget på et tidspunkt ville komme og køre dig over - så ville du formentlig også prøve at undslippe situationen. Og du ville nok heller ikke give op sådan lige med det samme, vel? Du ville ase og mase, hive og flå for at komme løs. Du ville blæse på om du kom til skade i forsøget på at undslippe. Og selvom du blev udmattet og træt, så ville du ikke stoppe - høj på adrenalin bliver du ved i hvertfald helt indtil du måske indser, at løbet er kørt. Dér hvor du accepterer din skæbne og simpelthen giver op. Du resignerer og forfalder til apati.


Det kan faktisk også ske for vores hunde. At de ender dér, hvor de simpelthen opgiver. Mange ejere tror, forståeligt nok, at de endelig har en hund som har det ok med at være alene hjemme - for den er jo holdt op med at gø, gnave osv. Udefra kan det se ud om om hunden selv klarede at komme igennem det - at den vænnede sig til det. Og ja; taler vi om en hund som er “alene-hjemme-udfordret”, så kan det også godt være tilfældet. Men som sagt, så går separationsangst ikke over af sig selv. Hunden er holdt op, fordi den har givet op. Det samme kan være tilfældet, hvis vi sætter en hund i bur. Bare fordi symptomerne går ovre, betyder det ikke, at hunden er ok. Tværtimod - for de flestes vedkommende.


Hvad skal du gøre, hvis du mistænker, at din hund har separationsangst?


  1. Du skal som sagt først og fremmest filme din hund, når den er alene hjemme, så du kan se din hunds adfærd. Kan du ikke selv afgøre, hvorvidt det er separationsangst du ser, så bør du altid behandle det som separationsangst.

  2. Separationsangst behandles ved hjælp af gradvis tilvænning til at være alene. Du skal derfor arrangere det sådan, at din hund ikke er alene hjemme i længere tid end den kan håndtere, i den periode behandlingen står på.

Og selvom dit hjerte måske allerede er sunket ned i livet på dig, så er jeg desværre nødt til lige at give dig den endelige, brutale sandhed; der findes intet Quick fix. Vejen til helbredelse er lang, sej og frustrerende - men lad mig så også lige slutte af med en god nyhed; hvis du træner det korrekt, er der gode odds for succes.

Det ér muligt, at forlade snudedyret med ro i maven.

Du kan slippe din dårlige samvittighed - få dit liv tilbage - og en tryg hund alene hjemme.PS: et sidste tip: søg hjælp fra en professionel adfærdsrådgiver. Det ér svært at komme i mål alene - at få hjælp kan gøre hele forskellen.


Comments


bottom of page