top of page
  • Forfatters billedeK9 Kriss

Træn din hund i at ”tjekke ind” hos dig


Er du også den heldige ejer af en hund som bare bjæffer "Adios Muchacho" og ellers bare giver dig lov til at nyde synet af dens ...æh... bagende, når I er på tur sammen?Ville det ikke være fantastisk med en hund som rent faktisk er interesseret i at tjekke, om du overhovedet stadig går deromme bagved et sted? Jo, ik? Så læs lige med her! For det ér faktisk muligt at se sin hunds smukke øjne på lufteturene - engang i mellem - fremfor nødudgangen... Du skal blot lære den, at det kan betale sig, at ”tjekke ind” hos dig. Og det er faktisk ikke så svært.Et tjek-ind går i al sin skønne enkelthed ud på, at din hund vender sig mod dig og kigger på dig. Af sig selv. Bare i ny og næ.


Ja, goddaw' do - og hvordan gør man så liiiige det, tænker du måske.


Hvorfor, hvornår og ikke mindst hvordan vil jeg fortælle meget mere om i den her blog-post, men først en lille historie om, hvad der inspirerede mig til at skrive den.


Hvorfor jeg lærte min egen hund denne simple øvelse

Jeg har en hund der bliver meget ophidset og optaget af sine omgivelser.


Lad os kalde ham… Holger.

Han har meget svært ved at bryde sit fokus fra det som optager ham, når vi er udenfor.

Det kan være dyr eller mennesker som passerer – men det kan også være dufte, lyde eller endda skygger. Selv i vores egen have, bliver omgivelserne allerede så distraherende for ham, at det sommetider er nærmest umuligt for mig at trænge igennem til ham.

Jeg kan stå der og vifte med alle min talenter, men når han er fuldt fokuseret på noget andet, får jeg alligevel ikke en hujende dyt ud af det.

Og jeg kunne altså stå dér og lege den usynlige dame i laaaang tid. Også om natten. I mit nattøj...

Så jeg fandt ret hurtigt ud af, at jeg var nødt til at lære ham, at det kan betale sig for ham at kigge tilbage på mig i ny og næ - for dér havde jeg i det mindste muligheden for at få kontakt med ham.

4 gode grunde til hvorfor DU skal lære din hund at tjekke ind

Det er intet mindre end genialt at have en hund som regelmæssigt tjekker ind hos dig. Fx i følgende situationer:

  • Hvis din hund er usikker på, hvordan den skal agere i en situation – måske kommer der pludselig en fremmed imod den – kan det hjælpe, at dens første reaktion er at kigge tilbage på dig. På den måde kan du give din hund information om, hvordan den skal forholde sig. Måske vil du kalde den ind, have den til at gå på plads eller også vil du blot fortælle din hund at ”alt er godt, vi går bare videre”.

  • Hvis din hund har brug for noget fra dig Din hund lærer, at den også kan kommunikere hvad DEN ønsker ved at bruge øjenkontakt. Fx ved mine hunde, at hvis de kigger på mig, når deres bold triller ind under en stol, så vil jeg reagere ved at hjælpe dem (med mindre de kan hjælpe sig selv selvfølgelig). Eller de kan kigge på mig, og når jeg spørger, ”hvad er det?”, så vil de fx gå mod døren, for at fortælle mig, at de gerne vil ud.

  • Hvis din hund gerne vil spise noget den har fundet Det kan være med til at redde din hunds liv, hvis den har lært at kigge på dig, så snart den finder noget, som den gerne vil spise. Lige for tiden er der fx desværre flere hunde som er døde af at spise de her pakker med snus som er smidt i naturen (særligt sted i Helvede til dem som gør det) – men hvis du har lært din hund at tjekke ind hos dig først, så kan du nå at forhindre din hund i at spise det den finder. Og så belønner du simpelthen i stedet din hund for at tjekke ind, og fjerner så snuspakken/den gamle madpakke/chokoladepapiret eller hvad det nu måtte være. EASY PEASY!

  • Inden I skal krydse en vej - eller I skal dreje i en anden retning I stedet for at din hund bare daffer derud af uden at se sig for, eller vide hvor I skal hen, er det en kæmpe fordel, hvis hunden lige vender sig mod dig og spørger; ”hvad skal jeg her - hvad vej går vi?”.

Generelt fungerer tjek-ind altså som en base for jeres interne 2-vejs kommunikation.

Sådan lærer du din hund at tjekke ind


Som med stort set alle de ting din hund skal lære, skal du starte i nogle omgivelser, hvor hunden er i stand til at lære.


Ligesom vi mennesker har noget nemmere ved at løse ligninger i et værelse hvor der er fred og ro, fremfor til en fest med 100 larmende og dansende mennesker, så har din hund også behov for fred og ro til at koncentrere sig om at lære. Først når din hund kan udføre adfærden, kan du langsomt øge sværhedsgraden.

  • Start i hjemmet, hvor der er ingen/få distraktioner. Sørg for, at du altid har nogle små, lækre godbidder i dine lommer, og begynd så at belønne din hund, hver gang den kigger på dig. Du skal ikke foretage dig noget med din hund, ikke kalde dens navn eller noget, du skal simpelthen bare være opmærksom på, i løbet af en dag, hvornår din hund kigger hen på dig. Og så stille og roligt give den dit markørsignal (din verbale ros, fx JA – eller hvad du nu vil bruge) efterfulgt af en godbid.

  • Beløn for selv det mindste blik I starten aner din hund jo absolut intet om, hvad der foregår. Så start med at belønne for selv det mindste lillebitte sideblik du får. Man kunne jo fristes til at sige; KLIK for selv det mindste blik... Men det giver selvfølgelig kun mening, hvis man træner med en 'klikker'. Hvis du ikke gør det, så skal du bare se bort fra mit triste forsøg på at være sjov med et lille rim.... Efterfølgende, når hunden begynder at gøre det oftere og oftere, så kan du begynde med først at belønne, når hunden rent faktisk drejer sit hoved mod dig.

  • Beløn tæt på dig selv For at læren hunden, at det gode sker tæt ved dig, er det en fordel, at du giver den godbidden tæt på din egen krop. Så altså ikke noget med at kaste godbidden derhen hvor hunden er, eller et andet sted hen. Hvis din hund ikke kommer hen til dig af sig selv, når du roser den, så kan du i starten lige vise den, at du har en godbid, du gerne vil give den.

  • Bliv ved med at belønne din hund for at kigge på dig En af de fejl jeg ofte ser, er at vi alt for tidligt stopper med at belønne for den adfærd vi ønsker. Vi TROR, at hunden har forstået øvelsen. Sørg for at du bliver ved med at belønne for adfærden indtil hunden er helt tosset med at tjekke ind hos dig. Et sikkert tegn er, at hunden nu bliver ved med at vende sig mod dig med kun få sekunders mellemrum - og at du lynhurtigt løber tør for godbidder...

  • Begynd at træne udendørs Nu hvor din hund synes det er en fantastisk leg at tjekke ind hos dig når I er indenfor, så skal I til at bevæge jer udenfor. Start stadig indendørs, tag din hund i snor, og vent så på et tjek ind, inden I går ud ad døren sammen. Har I have, så er det dér I skal starte. Går I direkte ud i den store verden, så blive så tæt på døren som muligt. Start med at stå i selve døråbningen, og arbejd derfra. Giv din hund tid til at undersøge sine omgivelser. Du kan stå stille, men stadig lade den snuse og kigge rundt. Vent. Ligesom ved starten af indlæringen indendørs, skal du nu belønne for et hvert lille sideblik hen mod dig. Hold godt øje. Det kommer ofte i løbet af et spilt-sekund. Efter det første tjek-ind og belønningen kan du vælge enten at blive stående og vente på kontakt igen, eller gå et par skridt videre fremad og så stoppe op igen. Osv. Har du haft succes med de øvrige punkter, vil din hund nu begynde at tilbyde adfærden oftere og oftere. Også selvom du ikke stopper op. Beløn fortsat som sædvanligt så længe hunden er i en læringsproces. Senere, når tjek-ind er blevet en god vane for din hund, kan du skære ned på godbidsbelønningerne og nøjes med at rose verbalt eller kommunikere et nyt signal til hunden.

Hvis det ikke virker…

For de fleste ejere, tager selve indlæringsforløbet ikke så lang tid.


Hvis man ellers er konsekvent, så er hunde som regel meget hurtige til at opfatte, hvad der kan betale sig for dem at gøre.

Dér hvor det kan trække ud, eller mislykkedes, er hvis du går for hurtigt frem eller du ikke får belønnet tilstrækkeligt (måske er du for nærig med godbidderne).

Det kan være, at det øjeblik I står udenfor, så kigger din hund slet ikke tilbage på dig. Den har pludselig glemt aaaalt om den gode vane, for nu er vi jo ude i et nyt og spændende miljø.Prøv at skifte vægten på dine ben, at sukke dybt, eller endda lave en lille lyd, som kan få din hunds opmærksomhed hen på dig – og skynd dig så at gribe muligheden for at belønne.

Dette er ikke en del af øvelsen, det er altså kun for ligesom at få legen i gang igen. Er du nødt til at gøre det gentagne gange, så skal du gå tilbage i din træning.

Generelt gælder: får du ikke den adfærd du ønsker, så gå et skridt tilbage i din træning.

Gå tilbage til det punkt, hvor det fungerer igen. Og så prøv igen, med endnu mindre skridt.

Og endelig; HUSK AT VEDLIGEHOLDE ADFÆRDEN!

Jeg siger det lige igen til dem helt nede på bagerste række... Adfærden skal vedligeholdes - hvis den skal bevares.


Hvis din chef pludselig stopper med at udbetale løn, så er jeg ret sikker på, at du rimelig hurtigt finder dig et nyt job.


Det samme med din hund.


Hvis den ikke mener, at det kan betale sig for den at tjekke ind hos dig, så finder den da bare på noget bedre.

Så selvom din hund nu regelmæssigt tjekker ind hos dig – så husk lige godbidderne og beløn din hund i ny og næ.

Jeg vil RIGTIG gerne høre om du synes, at du kunne bruge dette indlæg til noget - eller om du måske allerede HAR en hund som automatisk tjekker ind hos dig. Smid mig en kommentar - tjek ind, om man vil :)

Comments


bottom of page