top of page
  • Forfatters billedeK9 Kriss

Undgå reaktiv adfærd på tur med hunden - særligt din egen!


Hvis du lever med en svær, men sød, hund, så ved du hvor krævende en ganske almindelig luftetur kan være - men kender du egentlig konsekvenserne af den?


Du gør dagligt dit bedste for at dække din hunds behov for aktivitet, imens du samtidigt forsøger at undgå, at din hund "taber sutten" når I er ude på tur sammen.


Så du går ud med øjne på stilke. Du scanner konstant området. Du er opmærksom på sideveje, blinde vinkler, dårligt udsyn, indkørsler osv osv osv - og du har altid en nødplan for, hvordan du hurtigt kommer ud af en uheldig situation.

Måske er din hund bange for andre hunde. Måske for mennesker. Måske bliver den bare ophidset ved at være i nye eller spændende omgivelser.


Uanset årsagen til din hunds adfærd, så mærker du vægten af et stort ansvar på dine skuldre hver eneste gang I skal ud på tur. Nogle dage kan det faktisk føles så tungt, at du helt har mistet lysten.

Og det er helt okay!


For turene med en svær, men sød, hund er ikke kun stressende for hunden. De er måske i virkeligheden mere stressende for dig som ejer.


Du mærker det tunge ansvar for at holde både din hund, dig selv og andre sikre. Du træffer dagligt vigtige beslutninger som er afgørende for din hunds velvære. Du gør et kæmpe stykke arbejde med at holde din hund tryg og afslappet på turen.


På en god tur når din hund faktisk slet ikke at se hunden på den anden side af gaden - fordi du så den først og drejede ned af en sidevej. På en god tur når din hund slet ikke at gø ad en cyklist - fordi du er proaktiv og beder din hund om at lave nogle små øvelser imens cyklisten triller forbi ude på cykelstien.


På en god tur undgår din hund at reagere negativt og den undgår unødig stress.


Men det gør du ikke.


For dig er alle ture anstrengende - og din krop reagerer negativt på det.


  • Din puls stiger

  • Din vejrtrækning bliver hurtigere

  • Du begynder at svede

  • Du bliver træt og “kort for hovedet”

  • Dine logiske tanker kæmper med de følelsesmæssige og får dig til at træffe irrationelle beslutninger


Du og din hund oplever faktisk den samme fysiske og mentale reaktion på “triggere”. Det er ikke længere din hunds “triggere” - det er jeres.

Det betyder, at du skal tage lige så meget hensyn til dig selv, som du gør til din hund.


Har du haft en svær tur i dag? Så lad være med at gå tur i morgen. I kan evt. lave sjove øvelser ude i haven i stedet. Har du ingen have, så kan du også lave dem indendørs (men hunden skal selvfølgelig lige ud for at besørge først). Kan du mærke, at du bliver ængstelig ved tanken om at gå en speciel rute? Så prøv, om du ikke kan gå en anden vej den dag. Kør ud til “kedelige” steder for at lufte din hund dér - og lad være med at have dårlig samvittighed over det.


For det første kan du nemt gøre turen mere spændende ved at lave små øvelser med din hund undervejs, men vi er også ofte dårlige til at afgøre hvad vores hunde synes er interessant/uinteressant. Jeg synes fx. det er dødssygt at gå tur i et tomt og gråt industrikvarter, men mine hunde finder faktisk altid noget at snuse til. Hunde deler ofte ikke vores menneskelige måde at definere “kedeligt” på.


"Tjek ind” med dig selv inden I går ud på tur

Mange ting kan være med til at skabe ubalance hos dig før du overhovedet er kommet afsted på tur.


Måske har du haft en dårlig dag på arbejde. Eller du går og er bekymret over noget i din dagligdag. Eller måske har du bare ikke fået tilstrækkeligt med søvn.


Der findes mange dårlige forudsætninger for en god og afslappet tur. For dig. Og for din hund.


Du og din hund er et team, så selvfølgelig kan din hund mærke det når du er stresset, bekymret, uoplagt, sur, nervøs, træt osv.. Derfor; hvis du ikke føler dig ovenpå, så lad være med at gøre det svært for dig selv.


Følg det samme princip for dig selv som du gør for din hund: sørg for at du altid sætter dig selv op til succes!

PS: skulle det fejle, så PYT med det! Tilgiv dig selv, lær fra det, og kom videre :)

Comments


bottom of page